Edzőterem

A Thai box egy pusztakezes harcművészet, mely Thaiföldről származik. A mai szabályozások alapján némi védőfelszerelést viselnek a sportolók, mint ökölvívó kesztyű, ágyékvédő, fogvédő. Kezdetben szabad küzdelemről szólt, nem voltak súlycsoportok, sem szabályok. Ebben a sportban az ököl mellett a lábat, térdet, könyököt is lehet használni.
A Thai box edzés során az ütéseket és rúgásokat teljes erőből viszik be, ebben különbözik a többi keleti harcművészettől.
A 13. században az első thai királyság palotájában volt Thai box edzésre alkalmas terület, valamint küzdőtér, ahol rendszeresen tartottak mérkőzéseket. A gyakori háborúk miatt a hadsereg kiképzésének is része volt. Amerika 1960-ban ismerte meg ezt a sportot egy világkiállításon, Európában 1970-es évek után kezdtek el érdeklődni az emberek.
A küzdelmeket a mai napig ritmikus zene kíséri, ahol a zenekarban helyet kap dob, pengetős és jávai fúvós hangszer. Küzdőgyakorlatok során fejlesztik a koncentrációt, az erőt, a reflexeket és az időzítést. Mind emellett rúgó és ütőzsákokon gyakorolnak.
A Thai box edzéseket nemtől és kortól függetlenül bárki elkezdheti. Gyerekek számára azért jó, mert a test karbantartása mellett önfegyelmet tanulhatnak, mely a feladatok megfelelő elvégzéséhez elengedhetetlen. A fejlődés hamar érezhető, mert az edzések hatására az ember kiegyensúlyozottabbá válik és tudatosabban éli a hétköznapokat.

Napjainkban egyre népszerűbb téma az egészségmegőrzés. Sokan szeretnénk fejleszteni testünket, lelkünket. Akár fogyás céljából, akár önvédelmi célzattal, hobbi vagy versenyzés céljából is művelhető az évezredes múlttal rendelkező Thai-Boksz. A tévhittel ellentétben az edzéseken a biztonság egy fő szempont. A sérülések minimalizálása érdekében védőfelszerelést használunk, hiszen nem az a célunk, hogy egymásban kárt tegyünk, hanem hogy kellő gyakorlatot szerezzünk ebben a sportban. Elkezdeni sosem késő. Bármilyen korosztály be tud kapcsolódni az edzésekbe. Az edzések szintekre is le vannak bontva, külön edzenek a kezdők és külön a haladók, ezzel is biztosítva azt, hogy mindenki megfelelő alapokat szerezzen, majd azokat fejlessze tovább. Barátságos a légkör, az edzések jó hangulatban telnek, de komoly fegyelmet és odafigyelést követel meg mindenkitől. Az idő teltével, a mindennapokban is jelentkeznek a kedvező hatások: nagyobb önbizalmat ad, jobb koncentráció készségre teszel szert, nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb leszel. A lehetőség biztosított, a többi rajtad áll.