Muay thai

A thai box, vagy eredeti nevén muay thai egy Thaiföldről származó küzdősport, melyet a „nyolc végtag” művészetének is neveznek, mivel a küzdelem során a felek a karok/kéz és a láb mellett a térdet és a könyököt is bevetik. Ugyancsak használatos az úgynevezett „klincselés” technikája is. A thai box eredetileg puszta kézzel, illetve a kézre tekert szalagokkal vívták, ma az amatőr sportban használatos a kesztyű és a különféle védőfelszerelések (fogvédő, lábszárvédő, sisak, férfiaknak ágyék-, nőknek mellvédő), de a professzionális muay thai mérkőzéseket ezek nélkül (de kesztyűben) vívják. A harcosok tradicionális elnevezése nak muay.

A mérkőzések előtt a mai napig egy rituális táncot adnak elő, melynek első része a „Wai khru” (tisztelet adás a mesternek) a második pedig a „Ram muay”. Ebben a lassú táncra emlékeztető mozdulatsorban a harcos megtisztítja a szívét a félelemtől és felkészül a küzdelemre. Az egész rituálé több percig tart és iskolánként változnak a benne használt mozdulatok.

A thai boxot sokan igen brutális és kemény sportnak tartják, története több mint kétezer évre nyúlik vissza, bár írásos feljegyzések csak 700 évvel ezelőttről vannak. Az első királyok palotájában már külön erre a célra kijelölt küzdőtéren harcoltak. Mivel a thaiok meglehetősen sokat háborúztak, a thai boxot a hadsereg kiképzésében is felhasználták, de még a királyok is szívesen tanulták. Az első ismert győzelmet külföldiekkel szemben 1788-ban aratta Muen Phlaan mester, aki két francia ökölvívót győzött le a thai király kérésére. Az első, kötelekkel körülzárt ringet VI. Ráma építtette. A korai versenyeken két bíró ítélkezett, az időt kókuszdióhéjjal mérték, mégpedig úgy, hogy a kókuszt kilyukasztották, majd vízzel teli tálba helyezték, a meccs akkor ért véget, ha a kókuszdió elmerült. Az egyik legismertebb thai box-legenda ebből a korból Yang Hanthale, aki egy shaolin papot győzött le.

Bangkokban épült meg az első thai box-stadion, a Rajadamnern. A másik legismertebb a Lumpinee, mindkét stadionnak saját versenysorozata van, melyet a televízió is közvetít. Az egyik legnívósabb thai box esemény jelenleg a Thai Fight, ahol 16, a világ minden tájáról összegyűlt harcos küzd meg egymással. A rendezvényt a thai box népszerűsítésére hozták létre.

Külföldön egyébként a thai box nagyon sokáig ismeretlen volt, az első európai említése az első világháború után egy francia napilapból való. Az USA az 1960-as, Európa az 1970-es években kezdett el érdeklődni iránta, azóta azonban már több szervezet is rendez bajnokságot, például a World Muaythai Association, de a Bokszvilágtanácsnak is van thai boksz szekciója.

A sport népszerűsítésében nagy szerepet játszott Jean-Claude Van Damme 1989-es ‘Kickboxer’ című filmje, aminek a címével ellentétben nincs köze a kick-boxhoz, hisz Van Damme karaktere thai boxot tanul a filmben. A thai box iránt ugyancsak sokan kezdtek el érdeklődni Tony Jaa ‘Ong Bak’ című filmjének sikere után.
A leghíresebb thai box harcosok közé tartoznak (a teljesség igénye nélkül): Saenchai Sor Kingstar, Attachai Fairtex, Yodsanklai Fairtex, Namsaknoi Yutthakarnkamtorn, Buakaw Banchamek (Por Pramuk), John Wayne Parr, Ramon Dekkers.
Bár a sportág meglehetősen férfias, kiváló női muay thai bokszolók is vannak, mint például a többszörös világbajnok Julie Kitchen („Queen of muay-thai”).

Források:
Dr. Pitisuk Kraitus: Muay Thai – The Most Distinguished Art of Fighting
Thai Boxing Association of the USA
Fight Times magazin